El Dokuma Halı Yıkama

El Dokuma Halı Yıkama

El Dokuma Halı Yıkama

Kıymetli ve el dokuma halıları son derece hassas halılardır. El dokuma halı yıkaması gerçekten çok tecrübe isteyen hassas bir iştir. Firmamıza gelen el dokuma halılar özelliklerine göre ayrılır, toz alma işleminden sonra halının yıkama işlemine geçilir el dokuma halılar için özel alman malı hassas halı yıkama fırçası kullanılarak ve özel şampuanla halının renklerini karıştırmadan ön ve arka yüzeyi fırçalanır ve son bir işlem ön yüzü tekrar fırçalanır. El dokuma halının hassasiyetine göre işlem süresi değişir. El dokuma halılar kesinlikle otomatik makine ile yıkanmaz. Dokuma halılara  elde hassas yıkama yapılır.

El dokuması halı ile makine halısı arasındaki farkı görmek için halının arkasına bakmanız yeterli olacaktır. Makine halıları aslında düğüm atılarak yapılmaz. Yün lifleri halıya makine ile koyulur ve sonra da halının arkası lateks ile sağlamlaştırılır. Bu işlem halının arkasına sert bir doku ve çapraz çizgili bir görüntü verir.  El dokuması bir halının desenini halının arka kısmında küçük düğüm sıraları şeklinde görmek mümkündür.

El dokuma ve yün halılar yıkanırken karşılaşan en büyük sorun halıların renklerinin birbirleriyle karşılaşmasıdır. Bu tür halıları, halı yıkama konusunda profesyonel değil iseniz profesyonel olan firmalara başvurmanızı öneririz aksi taktirde birçok sorunla karşılaşabilirsiniz. Bu tür halıları yıkarken dikkat edilmesi gerekenler başlıca sıralamak gerekirse; Yün ve halı dokuması halıların yıkanması kesinlikle tek tek yapılmalıdır. Yıkanma süreci çok hızlı gerçekleştirilmelidir.

Halının kaba kirini ve tozunu aldıktan sonra halı ıslatılınca hiç bekletilmeden fırçalama işlemine geçmelisiniz. Fırçalama işleminin ardından yine hızlı bir şekilde gelberi sayesinde durulama yapılmalıdır.  Halınızın tüyleri uzun ise halı yıkama şampuanınızın tüy dibine ve halı hav aralarına nüfuz etmesi için, tek yönlü gelberiden önce ileri – geri gelberi uygulamasında yapılabilir.

Halıları yıkarken kullanılacak olan şampuanının, bu tür halılara uygun olup olmadığını araştırmalısınız. Eğer uygun değilse istediğiniz verime ulaşamamakla beraber halınızda kötü sonuçlar doğabilir. Gelberiyle durulamanın ardından hiç zaman kaybetmeden direk yıkanan halıyı sıkma işlemi uygulayınız.  Sıkma esnasında halıda bulunan boyalar akma olasılığından dolayı tek başına sıkılmalıdır.  Sıkma işleminin ardından halı açılarak askılara veya kurtulabilecek temiz bir yere koyulmalıdır.

El dokuması ve yün halılarda yıkama işlemi yapılırken ustalık ve tecrübelerin yanı sıra püf noktası hızlı olmaktır. Kısacası aşağıdaki uygulama zincirini takip ettiğiniz taktirde halılarınızda boya akması, renklerin birbirilerine karışmaları vb gibi olumsuz sonuçlar ortadan kalkacaktır.